Kari Bremnes

Kari Bremnes

Kari Bremnes, een Noorse zangeres met een lange staat van dienst en veel uitstekende LP's is bijna haar eigen genre.

Dit keer gaat mijn blog over een lieveling van audiofielen, Kari Bremnes. Kari Bremnes is geboren in Svolvær in Lofoten in december 1956. De stijl van Kari Bremnes laat zich niet eenvoudig in een genre vangen. Sterke muziek en sterke teksten die altijd met elkaar verbonden zijn. Herkenbaar stemgeluid van heel subtiel tot rauw en melancholisch.  Zoals op haar site staat ging ze al snel, dank zij een vriend die platen kocht in Engeland, luisteren naar artiesten als Joni Mitchell, Frank Zappa, Donovan, Leonard Cohen, Bob Dylan. Simon and Garfunkel, The Beatles, Led Zeppelin en Pink Floyd. Kari Bremnes vertrok in 1977 naar Oslo. Na veel aandringen bij Kirkelig Kulturverksted werd haar eerste plaatje opgenomen. Mitt Ville Hjerte leverde haar ook meteen de Spellemannprisen op. Voor dat Kari Bremnes voltijds zangeres werd heeft ze gewerkt als journalist.

Wij audiofielen kennen haar vooral van prachtige platen zoals Norwegian Moods met klassiekers als  "A lover in Berlin", "The Copenhagen Cavern", "Birds" en natuurlijk "Montreal". Norwegian Moods is een dubbel LP uitgebracht in 2000 en haar eerste Engelstalige LP om een breder publiek te bereiken. Twee jaar eerder heeft ze Svarta Björn uitgegeven over het leven van een beroemde Noorse kok, Anna Rebecka Hofstad. Mooie wisselende nummers waarvan "Sangen om ka ho Anna drømte" om een mooie track is om te testen of de buren problemen met het laag van jou speakers hebben.

Haar laatste LP, Det Vi Har, bevat "Spor", sporen in het Nederlands. Veel gedraaid op audiobeurzen en door Burmester opgenomen op de LP "Burmester Selection Volume 1" vanwege de kwaliteit van het nummer.

Kari Bremnes treedt altijd op met haar eigen band bestaande uit Børre Flyen op drums, Petter Unstad op bas en zang, Børge Petersen-Øverleir op gitaar, Bengt E. Hanssen op keyboard en zang en Geir Østensjø zorgt voor het geluid.

Het dagblad Dagblatet meldt dat Kari Bremnes bijna haar eigen genre is waarbij muziek en teksten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De liedjes gaan eigenlijk altijd over het gewone leven, over plaatsen, mensen, vogels en andere alledaagse zaken. Gelukkig voor ons levert dat mooie muziek, prachtige teksten en dank zij de labels waar Kari mee samenwerkt goede persingen en klank op.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.